maanantai 25. tammikuuta 2010

Kylmäkohotus

Kylmäkohotuksen löydettyäni, en enää ikinä edes yritä leipoa sämpylöitä perinteisellä vaivaa-kohota-leivo-kohota-paista -menetelmällä, jolla itse ainakin sain vain kuivia savikiekkoja aikaiseksi. Kylmäkohotuksella tulee todella kuohkeita sämpylöitä, kaukana savikiekoista. Teen sämpyläni siis näin:

Valmista mieleisesi sämpylätaikina ohjeen mukaan. Anna taikinan levähtää tovi huoneenlämmössä, peittele se esimerkiksi kelmulla ja laita jääkaappiin. Jos olet oikein näppärä, teet taikinan illalla ja leivot aamutuimaan sämpylöitä aamiaiselle. Jos nyt et jaksa yön yli odotella, pari-kolme tuntiakin jääkaapissa riittää taikinan kohoamiseen kaksinkertaiseksi.

Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi ja laita sämpylät hetkeksi 50-asteiseen uuniin, jotta sämpylöiden kohoaminen saa vauhtia. Anna sämpylöiden kohota vielä lisää huoneenlämmössä kunnes uuni on lämmennyt lopulliseen paistolämpötilaansa.

Paista sämpylät normaalisti. Nauti pehmeistä ja upeasti kohonneista sämpylöistä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti